İşitme Cihazı Nedir?
İletişim; insan hayatı için büyük öneme sahiptir. Dışarıdan gelen sesleri işitememek; bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden birisidir. İnsanlar; işitme sorununu ortadan kaldırmak adına çeşitli tedavi yöntemlerinden faydalanırlar. İlaç tedavisinin yanı sıra çeşitli operasyonlar da gerekli olabilir. Ancak, bazı durumlarda tüm bu işlemlerin işe yaramaması söz konusudur. Bu gibi hallerde işitme cihazı kullanmak; bir gereklilikten ziyade zorunluluk haline gelir.
İşitme Cihazı Ne İşe Yarar?
İşitme cihazı; son derece faydalıdır. İnsanların yaşam kalitelerini en üst seviyeye çıkarır. Her şeyden önce, bu cihaz sayesinde konuşmaların anlamlı hale gelmesi söz konusudur. Ayrıca, başta müzik ve gürültü olmak üzere birçok çevresel sesler rahat bir şekilde duyulabilir hale gelir. İşitme cihazı; insanların işitmesini normale döndürmez. Ancak, sesleri kulağa olabilecek en iyi şekilde gönderir. Hasta; bu cihaz sayesinde sesleri fark eder. İşitme ve anlama yeteneklerini geliştirerek en iyi seviyeye çıkarır. İşitme cihazı; 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde teknolojinin de etkisiyle oldukça gelişmiş özellikler taşır. Hem seslerin duyulması hem de en iyi şekilde anlaşılabilmesi adına uygun özellikler taşıyan bir cihazdır.
İşitme cihazı; bilhassa çocuklar için son derece önemlidir. Doğuştan veya konuşmanın öğrenildiği evreden önce ortaya çıkan işitme sorunları; çocukların hayatını kabusa çevirebilir. Ancak, işitme cihazı sayesinde bu sorunun etkileri azaltılır. Ailelerin bu sorundan muzdarip çocuklarına olabilecek en erken yaşta bu cihazı almaları gereklidir. Çocuklar; erken yaştan itibaren işitme cihazı kullandıkları takdirde dil ve zihinsel gelişim süreçlerinde herhangi bir sorun yaşamazlar. Bunun yanı sıra, çevreleri ile daha iyi iletişim kurarlar. Eğitim süreçleri de bu durumdan olumlu etkilenir. Fakat, bu cihazı kullanmadıkları takdirde hem iletişim hem de eğitim konusunda geri kalırlar.
İşitme Cihazı Seçiminde Hangi Detaylara Dikkat Edilmelidir?
İşitme cihazı seçimi sırasında birtakım hususlara dikkat etmek şarttır. Bilhassa kişiye uygun bir cihazın belirlenmesi son derece önemlidir. Doğru bir cihaz kullanılmadığı takdirde istenilen verim alınamaz. Hatta, uygun olmayan bir cihazın kişiye fayda sağlaması yerine zarar vermesi de söz konusu olabilir. İşitme cihazı seçiminde odyoloji uzmanlarından destek alınmalıdır. Bilhassa deneme, uygulama ve ayarlama süreçlerinin uzmanlar tarafından yapılması bir gereklilikten ziyade bir zorunluluktur. Ayrıca, nasıl bir cihazın kullanılacağı da son derece önemlidir.
İşitme cihazı tipleri arasında kanal içi, kulak arkası, açık uygulama gibi farklı seçenekler yer alır. Ayrıca, cihaz seçimi sırasında hastanın işitme kaybının seviyesi, yaşı, kulak yapısı gibi faktörler de ciddiye alınır. Bunun yanı sıra, cihazın özellikleri de dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Bazı hastaların her iki kulağında da işitme cihazı bulundurmaları gereklidir. Bilhassa iki taraflı kayıplarda her iki kulak için de cihaz kullanmak gerekli hale gelir. Bu sayede, işitmenin yanı sıra anlama ve sesi ayırt etme problemleri de ortadan kaldırılır.