Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Okey Nedir?

Okey Nedir? Boş zamanlarda

Okey Nedir?

Boş zamanlarda insanların en çok sevdiği oyunlardan bir tanesi okeydir. Ailecek yapılan aktiviteler arasında yer alırken, arkadaşlarımızla da sıklıkla oynanmaktadır. Çay bahçelerinde, oyun salonlarında, kamp ve benzeri konaklama tesislerinde, kıraathanelerde 3 ya da 4 kişi bir araya geliyorsa; kişilerin en çok tercih ettiği bir oyundur. Okey kendine has ortaya çıkarılmış taşlarla oynanır. Toplam 106 adet taştan oluşur.

101 Okey Nasıl Oynanır Bunlar 4 renk üzerine üretilmiş. Genelde kırmızı, siyah, mavi ya da yeşil ve sarı renk tonları bulunmaktadır. Her renk iki seri halinde 1 den 13e kadar sıralanmaktadır. 2 tene de sahte okey taşı vardır. Bu oyun çocuklar, gençler, orta yaşlılar ve ileri yaşta olanlar tarafından sevilerek oynanmaktadır. Taşların karıştırılırken çıkarmış olduğu ses çok uzaklardan bile duyulmaktadır.

Okey Kaç Kişiyle Ve Nasıl Oynanır?

Okey Nasıl Oynanır Bu oyunun genellikle 4 kişi ile oynanması gerekir. Dördüncü kişi yoksa 3 kişi ile de oynanabilir. 2 kişi oynamak da söz konusudur ama çok zevkli değildir. Taşların karıştırılması, dağıtılması ve oyun içindeki heyecan 4 kişilik oyunun yerini tutmaz. Kalabalık bir grup iseniz kenarda oynayanları seyredenler de olabilir. Bu kişilere “yancı” denilir. Bunlar seyrettikleri elin taşlarını diğer kişiye söylememek için kendilerini zor tutarlar

Oyunda herkesin önünde ıstaka diye adlandırılan tahtadan ya da plastikten yapılmış bir tabla bulunmaktadır. Dağıtılan taşlar buraya dizilmektedir. Oyunda sıra ile herkes taş dağıtır. Zar atılarak okeyin ne olduğu belirlenir. Amaç; aynı renkte olan taşları sıralı bir şekilde dizmektir. Farklı renkte olan taşlar da üç ya da dört tanesi aynı sayıda olmalıdır. Istaka üzerindeki taşları en kısa sürede Per ya da seri yapan kişi o eli kazanmış sayılır.

Okeyin Kuralları Nelerdir?

İlk oyuncuya 15 taş dağıtılırken, diğerlerine 14 taş verilir.

Sahte okey dediğimiz taş, okeyin yerine kullanılması gerekir.

Oyunda bir kişi yazıcıdır. Eli kazanan kişilerin sayılarını yazmaktadır.

Oyun, farklı sayılardan düşülerek oynanır.(20-30-40gibi)

Oyun kuralları önceden belirlenmelidir. Açılan taşın aynısı elinde olan kişi” gösterge” yapabilir. Açılan taşın renkli ya da renksiz olması da düşülen puan açısından farklılık gösterebilir.

Açılan taşın bir üst sayısı okey demektir. Bu taş elinde olan kişiler şanslıdır. Bir nevi joker gibi düşünebilirsiniz.

Seri yapılan elde 13 sayısından sonra 1 gelmemektedir. 1ler kendi arasında Per olarak kullanılır.

Daha detaylı kuralları öğrenmek ve hemen ardından okey oynamak için okey oyna sitesini ziyaret ede bilirsiniz.