Uzun zamandır deniz ürünleri üreten firmalar yengeç, ıstakoz ve karides gibi kabukluların kabuklarını doğrudan çevreye bırakmış, ancak son yıllarda atığın yeniden değerlendirilmesi ile yeni ürünler elde edilmeye başlanmıştır. kimyasal veya biyolojik yöntemleri serbest bırakmak yerine faydalı ürünlerin hammaddesi olarak kullanılmıştır. Bu ürünlerden biri, kitin en önemli türevi olan kitosan adı verilen biyopolimerdir. Selülozdan sonra dünyanın en yaygın polimeri olan kitosan, kimyasal bir yapıya sahiptir, poli- (β- (1,4) -2-amino-2-deoksi-p-D-glukopiranoz). Molekül ağırlığı 50-2000 kDa arasında değişmektedir. Sadece kabuklu deniz hayvanlarında değil, bununla beraber böceklerin iskeletinde ve mantarların hücre duvarı yapısında da vardır.
KİTOSAN İÇERİĞİ
Kitosan‘ın keşfi, Prof.Dr. Henri Braconnot’un mantar adı verilen kısmı mantar hücre duvarlarından izole etmesi ile başladı. Kitosan ilk olarak 1859’da Rouget tarafından kitinin konsantre bir potasyum hidroksit çözeltisi içinde ısıtılmasıyla keşfedildi. Kitosan kullanarak yapılan bilimsel çalışmalar 20. yüzyılın başlarında hızla artmaya başladı. Tabii ki, bu maddenin çözünmesi Kitosan ile yapılan deneysel çalışmalar için de çok önemlidir. Kitosan doğada katyonik olduğundan, pH˂6 ortamındaki bazı çözeltilerde kolayca çözünür. İnorganik asitlerde çözünmesi zor olan bu madde, asetik asit ve formik asit gibi organik asitlerde çözülebilir.
KİTOSAN NE İŞE YARAR?
Ticari üretim olarak, “Kitosan” karides ve diğer kabuklu deniz hayvanlarından elde edilir. Birkaç özellikten bahsetmeye çalıştığımız bu ürünün kullanım alanları da oldukça geniştir. İlaç, tarım, eczane, gıda kozmetikleri vb. Biyolojik olarak parçalanabilir özelliklerinden dolayı, bu alerjik ve toksik olmayan madde önemli tıbbi ve farmasötik kullanımlara sahiptir. Bant yapımında kullanılan bu madde ayrıca yara tedavisini hızlandırmak için bandaj yapımında da kullanılır. Bu hemostatik polimer kan pıhtılaşma özelliklerine sahiptir. Film oluşturma gibi bir özelliğe sahip olması, kitosanın yapay böbrek zarlarının yapımında kullanılmasını sağlamıştır. Tıpta, cerrahi iplik, suni deri, diş dolgu malzemesi olarak da kullanılır.
Kitosan meyvelerin enzimatik kararmasını kontrol etmede doğal bir koyulaştırıcı olarak kullanılır; tarımsal gübre üretiminde, böcek öldürücülerde, tarımsal hammaddelerde küf bulaşmasını önlemede antimikrobiyal özellikler veren kitosan; Atık sudaki metal iyonlarından suyu uzaklaştırmak ve su sağlamak için kullanılır. Görülebileceği gibi, kitosan üzerinde birçok önemli özelliğe sahip bilimsel çalışmalarda ciddi bir artış olmuştur. Sonuç olarak, bu polimerin kullanımındaki artışla birlikte, doğada çok fazla atık oluşturan deniz kabuklarının kullanımı sadece çevreye zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda toksik olmayan, biyolojik olarak parçalanabilen, güvenli, etkili çalışmalar da olacaktır. https://tiens.com.tr