Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekonomizer Nedir? Çalışma Prensibi

Ekonomizer Nedir? Çalışma Prensibi Ekonomizer, enerji tüketimini azaltmak ve üretilen

Ekonomizer Nedir? Çalışma Prensibi

Ekonomizer, enerji tüketimini azaltmak ve üretilen enerjiyi geri dönüştürmek için kullanılan mekanik ısı değiştirici cihazdır. En yoğun olarak kazanlarda kullanılan ekonomizerler, en çok buhar kazanı ile üretim yapılan alanlarda tercih edilmektedir. Ekonomizerler; duman borulu ve su borulu olmak üzere 2 tipte üretilmektedir. Kullanılacağı alandaki özelliklere göre tercih edilebilen ısı değiştirici cihazlarda üretim alanlarında genellikle su borulu tipler kullanılır.

Enerji geri kazanımı, üretim alanlarındaki salınımı ciddi oranda düşürdüğü gibi enerjinin geri dönüştürülmesiyle birlikte verimliliği de arttırmaktadır. Çoğu ülkede hükümetlerin yasalarla zorunlu hale getirdiği enerji geri kazanımında, farklı yöntemler ve ürünler tercih edilse de bu ürünler arasında en verimli ve pratik bir kullanım sunan ekonomizer, öne çıkan özellikleriyle de avantaj sağlar.

Ekonomizer Hangi Alanlarda Kullanılır?

Ekonomizerin yaygın olarak kullanıldığı alanlar şöyle;

  • Buhar kazanları
  • Isınma suyu için yapılan üretimler
  • Fırın bacaları
  • Gemi motorları
  • Bazı motorlu taşıtlar
  • Kompresörler

Örneklerle Ekonomizer Çalışma Prensibi

Ekonomizer nedir konusunda dikkat edilen detaylardan birisi de çalışmada ürünün sağladığı avantajlardır. Bir üretim yerinde yeni bir ekonomizer yatırımı için; yatırımın kazançları, ne kadar bir süre içerisinde kendisini amorti edeceği ve çevreye etkileri için sunacağı avantajlar incelenmektedir.

Bu doğrultuda; 1 ay boyunca, 16 saat boyunca çalışacak bir ürün % 5 oranında bir tasarruf sağlamaktadır. 100 bin TL gibi bir doğalgaz tüketiminin olduğu işletmede, ekonomizerin sağlayacağı tasarruf aylık 5 bin TL olacaktır. Yıllık ise ortalama 60 bin TL’lik bir tasarruf elde edilecektir. Ürün maliyeti ortalama 30 bin TL olduğuna göre 6 aylık süre içerisinde ürün kendini amorti edecek ve işletme için karlılık sağlayacaktır. Maddi karlılığın yanı sıra yakıt sarfiyatının azalması ile birlikte çevreye daha az kirletici salınır. Böylece işletme daha çevreci bir şekilde üretimlerini yapabilir. Ancak kullanılan yakıt, kullanılacak sıcaklık gibi pek çok farklı etkenler doğrultusunda bu tür hesaplamaların yapılması önerilir. İşletmelerde ekonomizerin sağladığı avantajlar maddi olarak da tercih edilmesine teşvik edici durumdadır. ST Grup Enerji buhar kazanı ve enerji sistemlerinde uzman kadrosuyla uzun yıllardır hizmet vermeye devam etmektedir.

 

Buhar Kazanı Ne İşe Yarar?

Buhar kazanlarında temel amaç, sürekli akış halinde olan taze suyun buharlaştırılmasıdır. Buharlaşmayla birlikte yüksek ısı enerjisi elde edilen kazanlar, su borulu ya da alev borulu gibi farklı çeşitleriyle farklı üretim alanlarına da uyum sağlamaktadır. Elde edilen buhar, itici bir güç olarak kullanılır. Böylece makine ve sistemlerdeki gerekli olan kuvvet buhar basıncı ile elde edilmektedir.