Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hayır Lokması Ne Zaman Dağıtılır?

Hayır lokması, çok farklı sebeplerle dağıtılır. En çok ölünün arkasından dağıtılan

Hayır lokması, çok farklı sebeplerle dağıtılır. En çok ölünün arkasından dağıtılan hayır lokması, farklı zamanlarda da dağıtılır. Sevinçli bir haber alanların da hayır lokması döktürdüğü gözlenir. Hayır lokması, ülkemizde farklı bölgelerde yaygınlık kazanmıştır. Bu gelenek, İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde de Anadolu’dan gelen vatandaşlarımız tarafından devam ettirilir. Hayır lokması, Osmanlı’dan beri süre gelen hayır geleneğinin farklı şekilde uygulanmasıdır.

Lokma olarak yapılan hayır yemekleri, tulumba şeklinde de dağıtılabilir. Amaç, yiyen kişinin döktüren hayır sahibine yapacağı dualardır. Yakınını kaybetmiş birinin hiç tanımadığı kişilerden dua alması, öte dünya için hayırlara vesile olmasına sebep olur. Farklı büyüklüklerde yapılan hayır lokmaları, küçük ya da daha büyük simit ebatlarında da yapılabilir.

Hayır Lokması İle Süregelen Gelenek

Hayır lokması döktürme, pek çok kişinin bazı zamanlarda tercih ettiği dini geleneklerdir. Bizim toplumumuza özgü olan bu gelenek, son derece yaygınlık kazanmıştır. Lokma denildiği zaman aka ilk gelen bölge Ege olmasına rağmen, günümüzde her bölgede yaygınlık kazanmıştır. Hayır lokması önceden evlerde büyük kazanlarda kızartılırken, son zamanlarda bu işler için hizmet veren, lokanta ya da pastanelerden destek alınır. Kamyon içerisinde kazanlarda kızartılan lokmalar, önünde kuyruk olmuş halka dağıtır. Lokmayı alan kişi, dağıtan kişi için esenlikler diler ve duaları ile teşekkürlerini sunar. Hayır lokmasını alan kişinin fakir ya da zengin olması fark etmez. Her kesimden her gelir seviyesinden alan kişi, lokma sahibine duacı olur.

Hayır Dualarının Önemi

Toplumu birbirine bağlayan en önemli unsurların başında gelen manevi birlikteliktir. Tasada bir olan üzüntüyü paylaşan toplumumuz, sevincini de paylaşmak ister. Öğrencisi okul kazanan veli, çocuğunu evlendiren anne, oğlu askerden gelen babalar, hayır lokması döktürür. Hayır lokmaları ile Allah’a şükür duaları sunulur. Başka insanların da ağızlarının tatlanması ve yüzlerinin gülmesi hedeflenir. Paylaşan ve yardımlaşmaya önem veren toplumuzda bu gelenek uzun yıllar sürecek gibi görünmektedir. Türk Toplumu’nu diğer toplumlardan ayıran bu özellik, zaman içerisinde farklı yardımlaşma şekilleri olarak ta tezahür edebilir.

Lezzetli Lokma Sunumları

Lokmayı yapan firmaların da özenle seçilmesi gerekir. Firmamız bu konuda tavsiye edilen işletmelerdendir. Lokmanın yağının taze olması ve sunumunun da şık olması önem taşır. Uygun büyüklükte hazır kaplar içerisine konularak seri bir şekilde dağıtılan lokmalar, lezzetli sunumlardır. Pek çok kişinin istifade etmesi için de uygun porsiyonlarda dağıtılmalıdır. Firmamız kaliteli malzemeleri ve lezzetli lokmaları ile hizmet vermektedir.