Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aile Hukuku

Toplumun en küçük yapı taşını oluşturan aile ile ilgilenen aile

Toplumun en küçük yapı taşını oluşturan aile ile ilgilenen aile hukuku, medeni hukuk altında yer alan ve nişanlanma sürecinden boşanmaya kadar geçebilecek her aşamayı kapsamında tutar. Aile içinde oluşabilecek her türlü problemin çözüm yolu Aile Mahkemelerinden geçer. Her ne kadar istenmese de kimi zaman şartlar çiftlerin çözümü boşanmada aramasına yol açar. Boşanma süreci ise çocuk velayetinden mal paylaşımına kadar pek çok hususta, Türk Medeni Kanunu tarafından çizilen sınırlar doğrultusunda çözüme kavuşturulur. Bulunan çözümler ise tarafların ve varsa çocukların mağduriyet yaşamaması doğrultusunda şekillenmektedir.

Adana boşanma avukatı

Aile Hukuku Kapsamı Geniştir

Aile hukuku denince ilk akla gelen boşanma ve velayet davalarıdır. Gerçekte ise kapsam çok daha fazla geniştir. Henüz nişanlanma dönemi ile başlayan süreç, hukuk kavramının içinde yer alır. Genel hatları ile özetlenecek olursa, aile hukukunu ilgilendiren konulara şu şekilde örnekler verilebilir: • Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları • Evlilik öncesi çiftler arasında imzalanacak protokol ve sözleşmeler • Soy bağı reddi davaları • Evlilik iptali davaları • Nafaka ve maddi/manevi tazminat davaları • Velayet davaları • Biten evlilik sonrası mal paylaşımı ve boşanma işlemleri • Aile içi şiddet ve alınacak tedbir kararları • Biten nişan sonrası oluşan ihtilafların çözümü • Babalık davaları • Ortak malların paylaşımına yönelik açılan mal paylaşım davası

Amaç Kadın ve Çocuk İstismarını Önlemek

Aile hukuku kavramına genel olarak bakıldığında, ilgilenilen konuların yuva kurma ve biten yuva sonrası maddi ve manevi hakların tanzimi şeklinde lanse edildiği şeklinde düşünülmektedir. Belirtilen tanımlama yanlıştır zira medeni hukuk tarafından da tanımlanan haklarla birlikte yapılan değerlendirmelerde, aile ilişkilerinde kadın ve çocuğun istismarını önlemeye yönelik yapılan düzenlemelere de dikkat edilmesi gereklidir. Aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Bu yapı taşı ne denli sağlıklı olursa, toplumun da aynı oranda yaşanabilir düzeyde olacağı şüphesizdir. Hukuk, ailenin önemi ve huzurunu ön planda tutarak bir takım düzenlemeler ile çocukların mutlu yuvada yetişmesini ve kadının sömürülmesinin önüne geçilmesini hedefler. Velayet konularda belirlenen yetkiler, vesayet sistemi, nafaka ve ortak mallardaki kadın haklarının tamamı; kadın ve çocuğu güvene alarak topluma sağlıklı bireyler yetiştirilmesi amacının birer parçasıdır.

aile hukuku

Boşanma İşlemlerinin Karara Bağlanmasını Düzenler

Anlaşmalı veya çekişmeli olarak sürdürülebilen boşanma davaları, Aile Mahkemeleri aracılığı ile sonuçlandırılır. Sonuçlandırılma aşamasında izlenecek yöntem ve boşanma için nedenlerin geçerliliği gibi her detay aile hukuku kaidelerine göre yorumlanır. Boşanmak için geçerli nedenlere ihtiyaç vardır ve bu nedenlerin neler olabileceği yazılı hukuk kurallarında açıkça belirtilmiştir. Hukuka göre genel ve özel olarak ikiye ayrılan boşanma nedenleri aşağıda sıralanmaktadır: • Şiddetli geçimsizlik • Hakaret • Aile içi şiddet • Güven sarsıcı davranışlar • Evlilik yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi • Zina (aldatma) • Terk • Akıl hastalığı • Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme • Cana kast • Onur kırıcı davranış

silahla tehdit-sucu dilekce yargitay karari

Velayet ve Vasi Tayini Konuları Çocukları Korumaya Yöneliktir

Boşanma davalarının en tartışmalı konuları arasında velayet yer alır. Çocukların velayetinin kime verileceği, çocukların isteklerinin ne zaman dikkate alınacağı ve olası çocuğa miras kalma gibi konuların tamamının ne şekilde çözümleneceği aile hukuku ve medeni hukuk düzenlemeleri ile belirlenmiştir. Hukukun önceliği, çocuğa en iyi geleceği sunmak ve huzurlu bir ortamda büyümesini sağlamaktır. Çocukların güvenle geleceğe bakabilmesi için gerekli olan her detay, hukuk çerçevesinde değerlendirilerek sonuca kavuşturulmaktadır. Genel olarak yapılan değerlendirmeler, 0 – 7 yaş arası çocuklar anne şefkatine ve bakımına muhtaç olarak değerlendirilmektedir. Özellikle 0 – 3 yaş çocuklarda velayet doğrudan anneye verilirken, 3 – 7 yaş arası çocuklarda özel durumlar eşliğinde babaya velayet verilebilmektedir. Okul çağındaki çocuklar için ise gelecek ön planda tutulur. Çocuğuna en iyi şartları ve eğitim olanaklarını sunan taraf, velayete hak kazanabilmektedir. Velayetin annede olduğu durumlarda karşılaşılan en büyük problem ise nafakada yaşanabilir. Genellikle babalar nafaka ödeme konusunda isteksiz davranabilmek ve hukuk da nafaka konusunda kadın ve çocuğu düşünen uygulamalar ile olası mağduriyetlerin önüne geçmektedir.

Nafaka Belirlenirken Çocuk, Erkek ve Kadına En Uygun Çözüm Yolu Bulunur

Nafaka belirlenmesi ise aile hukuku içinde hassas bir değerlendirme sürecine tabi tutulan kararlar arasında yer alır. Belirlenecek nafakanın gerekli giderleri karşılaması yanında nafakayı veren tarafın karşılayabileceği miktarı aşmaması gereklidir. Tedbir, yoksulluk, katılım ve yardım gibi dört çeşit nafaka uygulaması mevcuttur. Hukuk kuralları içerisinde her nafaka türü için nasıl bir yol izleneceği açıkça belirtilerek erkeğin, kadının ve çocuğun mağduriyet yaşamayacağı çözüm yolları bulunur. İyi bir avukat, aileyi ilgilendiren tüm davalarda süreci kolaylaştırır ve hakların tamamından yararlanılmasının önünü açar. Aile hukuku konusunda uzman avukatlık büroları ile çalışarak nafaka, tazminat, velayet ve boşanma süresi gibi mağduriyete yol açabilecek aşamaları kolayca çözüme kavuşturabilirsiniz.