Her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilen kepçe kulak problemi, görünüş açısından büyük bir problem olarak görülmektedir. Hem erkekler hem de bayanlar için kulağın normal seviyede bir görüntüsünün olması kişinin ilk bakışta farkedilen görüntüsünü olumsuz yönde etkilemektedir. Normal görünümdeki kulağın arkasındaki kemik çıkıntıdan 16-21 mm. uzaklıkta bulunmaktadır. Eğer bu uzaklık daha fazla olursa bu durum kepçe kulak problemi olarak adlandırılmaktadır. Bu durumun tıp alanında otoplasti olarak da adlandırılmaktadır. Normal bir kulağın uzunluğu 6,5 cm. genişliği ise 3,5 cm.dir. Arka kısmındaki açı ise 30 derece civarında olur. Bu açının gereğinden fazla olması bu problemin en net belirtisidir.Kişilerin bu problem dışında kulak görüntüsünde farklı sorunlar da olabilir. Yerçekiminin etkisiyle kulağın yumuşak dokusunda esnemeler meydana gelebilir. Bu da kulağın yapısını ciddi biçimde bozmaktadır.
Günümüzde bu problem ameliyat ile çözülmektedir. Henüz yeni doğmuş bireylerde dahi Lazerle kepçe kulak probleminin olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak ameliyatların küçük yaşlarda çocuklara yapılması önerilmez. 4 yaşına gelen bir çocuğun kulağının gelişimi %85 oranında tamamlanmıştır. Bu sebeple de ameliyat bu yaştan sonrasına önerilmektedir. Ameliyatlar ölümcül bir risk barındırmazlar. Yalnızca ameliyat sonrasında kulağın istenilen düzeye gelmemesi gibi problemlerle karşılaşılabilir. Ancak günümüzde bu ameliyat cerrahlar için oldukça basit bir ameliyat olduğundan bu sorun da çok nadir yaşanmaktadır.
Kepçe Kulak Onarımının Amaçları Nelerdir?
Kişilere sorulduğunda Lazerle kepçe kulak probleminin yalnızca görünüşü düzeltmek amacıyla yapıldığı söylenebilir. Ancak tıp alanında bu onarımın ayrıntılı bir şekilde amaçları belirtilmiştir. Onarımın amaçları;
- Kulağın heliks kısmının düzgün bir sınırının olması,
- Kulağın üst kısmının öne çıkım sorununun ortadan kaldırılması,
- Karşıdan kişiye bakıldığında her iki kulakta da helikslerin, anti helikslerin yanında görünür olması,
- Kulak arkasındaki sulkusun azaltılmaması ve yapısının bozulmaması,
- Kulak yapısının erkekte kafatasına çok yakın hale getirilmeden düzeltilmesi,
- Her iki kulağın pozisyonunun ayarlanması şeklinde sayılabilir.
Onarım işleminde planlanan bu amaçların tamamı kepçe kulak onarımı sonrasında hastada sağlanıyorsa bu onarım başarılı geçmiş anlamına gelmektedir. Onarım işlemi sonrasında hasta herhangi bir sorun yaşamadan hayatına devam edebilir.
Op Dr. Ali Mezdeği